« Wilde zwijnen in de Heiakker?»

Gepubliceerd op 22-09-2022

Omgeploegd gras in het Heiakkerpark: wilde zwijnen of speelt er toch iets anders?


Wildzwijnsporen.jpg

Misschien is het jou ook opgevallen, maar sinds een aantal weken lijkt het wel of wilde zwijnen het park aan het 'omploegen' zijn. Een dergelijk wild zwijn-spoor ziet eruit zoals op deze foto links van de Zoogdierenvereniging. Uiteraard lopen er geen wilde zwijnen hier bij ons, maar wat of wie doet dit dan wel?

Wie zijn de daders?

Sommige buurtbewoners dachten in eerste instantie dat er hier en daar door de groenvoorziening geverticuteerd was om regenwater beter af te voeren. Maar navraag bij de specialisten die het grasmaaien leerden ons dat het de roeken zijn die het doen.

De roeken zijn de boosdoeners

In het najaar en in de herfst gaan de roeken (waarschijnlijk die van het Klein Kasteel) op zoek naar emelten. Emelten zijn de larven van de langpootmug; ook wel (vliegende) hooiwagens genoemd.

"Ze leven van het groene deel van planten en niet van de wortels, zoals vaak beweerd wordt. Emelten houden zich overdag schuil in een holletje onder de grond en komen 's nachts tevoorschijn om bovengrondse groene delen van planten te eten. Jonge planten kunnen door de emelt aan de wortelhals geheel worden doorgevreten, waardoor het bovengrondse deel afsterft. De vraatschade van de emelt noemen we primaire schade; secundaire schade ontstaat als dieren die emelten bejagen, zoals vogels en mollen, bij de jacht op emelten het gazon omploegen." (Bron: Wikipedia). En dat is wat zich nu hier in de Heikakker afspeelt.

Roeken-1-1663832232.jpg
Roeken-2-1663832232.jpg
Roeken-3-1663832232.jpg