« De zwarte rat is weer gesignaleerd! Neem actie!»

Gepubliceerd op 10-11-2023

Er zijn weer ratten gesignaleerd in de Heiakker. Welke actie kun of moet je ondernemen?


Allereerst: hoe kun je ratten herkennen?

In een woonwijk kunnen twee soorten ratten voorkomen. De zwarte rat en de bruine rat. De zwarte rat is in november weer in de wijk gesignaleerd. Bruine en zwarte ratten zijn als volgt te herkennen.

De zwarte rat. Deze is blauwgrijs tot zwart van kleur. Het is een slank dier met een spitse snuit, grote oren en kraalogen. De dunne staart is langer (17-25 cm) dan het lichaam (14 - 23 cm). De zwarte rat is een alleseter, maar heeft een duidelijke voorkeur voor granen en meel. De zwarte rat leeft het liefst op hoger gelegen plekken. Hij is heel snel en kan goed klimmen en tot wel 1,5 meter hoog springen.

De bruine rat. De bruine rat is meestal grijsbruin. De buik is lichter van kleur. Het is een dier met een stevige bouw, stompe snuit en een dikke, vrijwel kale staart. Ook de bruine rat is een alleseter, maar heeft een voorkeur voor het beste wat voor handen is. Dit kan vlees, vis of groenten zijn. Het dier is een goede graver en zwemmer en leeft het liefst op de grond.

Hoe kun je een rattenoverlast proberen te voorkomen?

Voedselaanbod. Ratten komen op voedsel af. Bijvoorbeeld etensresten, zoals vlees, vis, brood en groenten. Ook komen ze af op voer dat bij konijnenhokken, kippenhokken en vogelhuisjes te vinden is. Ratten zijn ook dol op vruchten die van bomen en struiken vallen. Denk aan bijvoorbeeld druiven, noten en kersen.

Schuilplaats. Ratten zoeken ook naar een goede schuilplaats. Dit kan een vuilnisbak zijn, een container of voerbakken voor dieren. Ook kunnen ratten zich verschuilen onder tegels of dakpannen die schuin tegen de muur van een huis staan. Zwarte ratten zoeken het zoals gezegd hoger op. Denk aan zolders op schuurtjes, in de isolatie van spouwmuren of in de dakisolatie, 

Tips. Probeer de rattenoverlast te voorkomen en te beperken met onderstaande tips. 

 • Sluit vuilnisbakken, containers en voerbakken voor dieren goed af.
 • Vermijd afvalhopen waar voedsel in zit en kijk uit met overtollig strooien van dierenvoer.
 • Als u de vogels wilt voeren, voer dan zoveel dat het voer opgegeten is voordat het donker wordt., of zet het voerhuisje 's avonds binnen.
 • Voer dieren buiten dus zo vroeg mogelijk op de dag zodat er na schemering geen restanten blijven liggen. Haal restanten aan het eind van de dag weg. Dat geldt dus ook voor uw kippen e.d.
 • Als u dieren houdt, zorg ervoor dat ratten niet in of onder de hokken kunnen komen. Een jonge rat kan door een kier van 0,5 cm komen, een volwassen rat door een kier van 1 cm. Gebruik voor het afschermen van de hokken metaalgaas.
 • Maak uw huis (stal of hok) ratdicht. Dit betekent dat u kieren groter dan 0,5 cm moet afdichten. Dit kan bijvoorbeeld met bijenbekjes, een rvs-plaat of sneldrogend cement.

Rattenoverlast melden

Heb je overlast van ratten of wil je meer weten hoe u je ratten kunt bestrijden? De gemeente Deurne is aangesloten bij het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Het KAD neemt de meldingen aan, adviseert en beantwoordt je vragen. Je kunt bellen (0317- 41 96 60 op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur) of het contactformulier op de website van de KAD invullen. 

Ratten bestrijden 

De gemeente adviseert om een echte rattenoverlast niet zelf te bestrijden, maar om professionele hulp in te schakelen. Die vind je via internet in het algemeen of in het bedrijvenregister van de KAD.

Een of enkele ratten gespot? Dan kun je wel een rattenklem zetten. Het succes hiervan hangt af van het juiste lokvoer en de slagkracht van de klem.

Tips. Onderstaande tips kunnen helpen om met succes de zwarte rat te vangen.

 • Kies het juiste lokvoer. Denk aan pindakaas, vogelvoer met vet, enz.
 • Soms moet je experimenteren met het vinden van het beste lokvoer.
 • Er is succes geboekt met pindakaas en kattenbrokjes.
 • De rat is een neofoop dier. Dat betekent dat het bang is voor alles wat nieuw is in zijn omgeving. Zet daarom eerst een klem met lokvoer en span deze niet aan. Als je duidelijk ziet dat ervan gegeten is, kun je wat meer lokvoer toevoegen en de klem aanspannen.
 • Let op! Wat ook egels, eekhoorns en vogels kunnen in de val terecht komen. Gebruik daarom een 'rattenkist' die je over de klem zet of zet enkele planken rondom en boven de klem.

(Bronnen: Gemeente Deurne - KAD).

rat-01699607538.jpg