« De Kubus inmiddels als crisisopvang in gebruik»

Gepubliceerd op 30-08-2022

Zoals iedereen wel heeft kunnen zien, is de Kubus inmiddels als crisisopvang in gebruik genomen. Er zijn een aantal douches geplaatst, voor dames en heren afzonderlijk en deze zijn van de buitenwereld afgeschermd met hekken om de privacy te waarborgen. De Zeilberg heeft een tent geplaatst waar allerlei activiteiten plaats kunnen vinden.

In gesprek met de bewoners

Burgermeester Buter, Adwin Mols (expert wijkagent gemeente Deurne) en een vertegenwoordiger van Wijkraad hebben willekeurige voorbijgangers gevraagd naar hun mening over de vluchtelingenopvangen. Deze onaangekondigde wijk-bezoeken zullen de komende weken nog een aantal keren plaatsvinden.

Over het algemeen waren de reacties positief. De algemene opvatting is dat de mensen ergens onderdak moeten krijgen, de situatie in Ter Apel wordt tenslotte onhoudbaar. Ook vindt men dat dit geen structurele oplossing is, maar slechts een noodverband dat wordt aangelegd. Het 'gesleep' met de mensen wordt mensonwaardig gevonden.

De veiligheid was een punt van zorg

Moeten we ons zorgen maken? Een punt van zorg bij de bewoners is de veiligheid. Vaak is dit gebaseerd op 'angst voor het onbekende'. Er is echter van alles georganiseerd om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Zo is er een beveiligingsbedrijf met een aantal beveiligers aanwezig. Deze beveiligers trekken al langer met deze vluchtelingen op. Er zijn twee locatiemanagers en de gastvrouw uit Heeze-Leende (waar de vluchtelingen vandaan komen) is mee naar Deurne gekomen. Dit zijn dus allemaal bekende gezichten voor de vluchtelingen. Bovendien zal de politie regelmatig patrouilleren in de buurt. Overigens zijn er tijdens het verblijf in de vorige gemeenten er zich geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan.

We blijven in gesprek. Na het vertrek van de vluchtelingen zal er een evaluatie plaatsvinden. Bewoners van de Heiakker kunnen dan desgewenst hun ervaringen delen. Hopelijk zal de conclusie zijn: "Onze zorgen waren onterecht...". Heb je tot die tijd toch nog vragen of opmerkingen? Dan kun je terecht:

Hulp is welkom

Mensen die willen helpen zijn altijd welkom. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met een van de volgende organisaties.

Dagbestedingshulp in de Heiakker

De LEV groep zorgt voor dagbestedingsactiviteiten voor de vluchtelingen (kinderen en volwassenen). Wil je een handje helpen? Stuur dan een e-mail naar: sociaalteamdeurne@levgroep.nl 

Vrijwilliger bij VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden. Men heeft vacatures voor vrijwilligers door heel Nederland. Denk daarbij aan juridische en maatschappelijke begeleiding, budgetcoaching, jobcoaching, activiteitenbegeleiding voor kinderen en jongeren, enz. Meer informatie op de website van VluchtelingenWerk.

Vrijwilliger bij het Rode Kruis

Overweeg je om te helpen bij grote en kleine calamiteiten, festivals en evenementen en/of de opvang van vluchtelingen, dan zou je lid kunnen worden van Ready2Help van Rode Kruis. Zo', 106.000 vrijwilligers gingen je al voor. Check hier welke 'vacatures' er zijn. Je kunt er o.a. filteren op provincie en soort werk.

2-1661843343.jpg
1-1661843345.jpg
3-1661843346.jpg
5-1661843348.jpg